19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası kapsamında Türk Böbrek Vakfı tarafından İstanbul’da, Kadıköy İskele Meydanı’nda bir etkinlik düzenlendi.
Etkinlikte konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, aşırı şeker tüketiminin toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, yalnızca sağlık alanında değil, ekonomi ve toplum anlamında da yarattığı sorunlara vurgu yaptı. Özellikle çocukluk çağı obezitesine dikkat çeken Erk; “Ülkemizde ne yazık ki yaklaşık iki milyon obez çocuğumuz var, bu çocuklar 18 yaşından küçük. Sağlam Kafa sağlam vücutta bulunur, eğer önlemlerimizi almazsak gelecekte ülkemizi emanet edeceğimiz bu çocuklar, sağlıksız yetişkinler olacaklar. Buna en kısa zamanda “dur” demeliyiz. Vakfımız bu konuda okul gıdası logosu olsun, trafik ışıkları modeli olsun, kamu ve kamuoyu nezdinde girişimlerini sürdürüyor. Bu konu bizim için bir memleket meselesidir.” dedi.
Uzun vadede aşırı şeker tüketiminin en az COVID kadar tehlikeli olduğuna dikkat çeken Erk; “Bana göre uzun vadede COVID’den daha tehlikeli çünkü iki yılda pandemide ölen kişi sayısına göre, aşırı şeker tüketiminin fazlalığından ve dünyadaki obezite artışından dolayı ölen sayısı çok daha fazla. Bu nedenle şeker tüketimini azaltmak mecburiyetinde… Sadece Türkiye değil, bütün dünya ama Türkiye özellikle çünkü dünyada obezitede üçüncü, Avrupa’da birinciyiz. Dünyanın başına gelmiş en büyük bela ne COVID, ne de diğer salgın hastalıklar. En büyük sıkıntı aşırı şeker tüketiminin neden olduğu hastalıklar. Özellikle de nişasta bazlı şeker tüketiminin ne yazık ki artması.”dedi.
TBV Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin ise “Ben 30 yıl önce Türk Böbrek Vakfında hekim olarak diyalize başladığımda 100 diyaliz hastasının 15 ya da 20’si şekerden dolayı böbreği bozulup diyalize giren hastalardı. Bu dünyada da aynıydı. Günümüzde Türkiye’de de dünyada da, diyaliz hastalarının yüzde 40-45’i, sadece diyabete bağlı olarak böbrekleri bozulan hastalar. Kalp krizleri, kalp damar rahatsızlıkları, beyin hastalıkları, felçler, körlük, bacaklardaki organ kayıplarına gidene kadarki hastalıkların hepsinin sebebi şeker hastalığıdır” dedi.
Etkinlikte, Böbrek Dede kostümü giymiş bir animatör ve ÜNSPED Spor ve Kültür Kulübü öğrencileri tarafından izleyicilere DŞTDH broşürleri ile sağlıklı atıştırmalık seçeneği olarak kuruyemiş paketlerinin dağıtımı yapıldı.
Şekerli gıdalara prangayla bağlı mahkûmları canlandıran oyuncular, meydanın dört bir yanından, pasta tulumba tatlısı, makaron ve lolipop gibi çeşitli tatlıları zorlukla çekerek TBV Başkanı Timur Erk’in yanına geldiler. Burada prangalarından, bir diğer ifadeyle bağlı oldukları şekerli gıdadan kurutulan oyuncular, katılımcılarla ve izleyicilerle dans ederek daha sağlıklı bir hayata başlamanın mutluluğunu dile getirdiler.
Bilgilendirici görsellerimiz ve videolarımız, sosyal medya hesaplarımızda yayınlandı, gerek yurt içi, gerek yurt dışı takipçilerimizden büyük ilgi gördü. Görsel ve video gönderilerimiz kampanya sonu itibarıyla 25 milyondan fazla kişiye erişerek 60 milyona yakın izlenme elde etti.
Görsel ve yazılı basın ile internet basınının büyük ilgi gösterdiği etkinliğe katılımlarıyla destek veren halkımıza, ÜNSPED Spor ve Kültür Kulübü sporcuları ile kulüp Genel Müdürü Semra Demirer’e, vakıf dostlarımıza, TBV Yönetim Kurulu üyelerimize, destek veren Kadıköy bölgesi Lions kulüplerine ve üyelerine ve yurt dışındaki IFKF-WKA Uluslararası Börek Vakıfları Federasyonu’na ve sağlık alanında faaliyet gösteren diğer STK’lara teşekkürlerimizi sunarız.
https://www.instagram.com/reel/CxNE3ikNmks/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D
https://www.instagram.com/reel/CxaDn4xLwlg/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D
https://www.instagram.com/p/Cxafa-wtciX/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D
https://www.instagram.com/reel/CxfVFSpNYdL/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D