Etkinlikler

Tuzun Yeni Zararları Ortaya Çıktı


Bilim adamları tuz kullanımını sadece %15 oranında azaltan kişilerin ömrünün uzadığını belirtti. Araştırmaya göre sigarayı bırakmaktan sonraki en etkili faktör tuz kullanımını azaltmak. Tuzun pek çok bölümü vücudumuza yiyecekler yoluyla girer. Besinlerin üretimi esnasında eklenen tuz ihtiyacımız kadarını zaten karşılamaktadır.
Ancak tüketmeden önce ekstra olarak eklenen tuz vücuda zarar vermektedir. Tuz tansiyonu ve kalp-damar rahatsızlıkları riskini arttırmaktadır. Tuz alımını sınırlamak ve uzmanlara göre sadece %15 oranında azaltmak bile yaşam süresinin uzamasını sağlıyor. (Milliyet, 2/9/2011)

Sigara, uyuşturucu, alkol gibi bağımlılıklar arasına bir yenisi daha eklendi. Avustralya’da Melbourne Üniversitesi’nde yaptığı bir deneyde, canlılar için tuzun bir tür bağımlılık olduğu sonucuna varıldı. Tamamen tuzsuz yiyecek ve içecekle beslenen farelerin, üç gün sonra tuza susadığı görüldü. Sodyum eksikliğinden neredeyse işlevsiz hâle gelen genler olduğundan yola çıkarak bu yargıya varan araştırmacılar, daha sonra aynı farelere tuzlu gıdalar verdi ve genler 10 dakika içerisinde aktif hâle geldi. (Hürriyet, 13/7/2011)

    Obez Market