Etkinlikler

Potasyum Nedir?


Vücudumuzun hücre içi sıvılarında bulunan çok önemli bir sıvıdır. Potasyum böbreklerle atıldığı için, böbrek hastalarında atılamayıp kanda birikir. Tüm hastalarda, özellikle kalp kasında bozukluklara neden olur, hatta ani kalp durmasına sebep olabilir. Diyaliz ile yüksek potasyum değeri düşürülebilse bile yüksek potasyumlu yiyecekler dikkatli tüketilmelidir.

Bir öğün içerisinde yüksek potasyum içeren yiyecekleri bir arada kullanmayınız. Örneğin; etli patates, zeytinyağlı börülce, havuçlu lahana salatası, kavun gibi bir yemek listesi yüksek oranda potasyum içerdiği için dikkat edilmelidir.

Sebzelerin potasyum içeriğini azaltmak için suda bekletme yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Patates ve havuç gibi potasyumu yüksek olan sebzeleri suda bekletmek için sebzelerin kabuğunu soyun, yarım santim eninde dilimleyin, birkaç saniye ılık suda yıkayın, sebzenin 10 katı kadar ılık suda en az iki saat bekletin, daha uzun süre bekletirseniz suyunu tekrar tazeleyin. Sebzeyi beş katı kadar suyun içinde pişirin, yemeğin suyunu yemeyin.

    Obez Market