Etkinlikler

Ekonomik Kriz Dönemlerinde Fon Sağlama


Küresel mali krizin etkilediği ekonomilerde, sivil toplum kuruluşları (STK) da fon sağlama açısından zorluklar yaşamaktadırlar. Çağdaş toplumun bir gereği olarak STK sayısı artarken, bu artış oranında büyüyemeyen fon pastasından STK başına düşen pay azalmaktadır. Basit olarak, STK’ların fon sağlayabilmek üzere çeşitli ekonomik faaliyetler yürütmesi anlamına gelen “sosyal girişimcilik” seçeneğinin yanı sıra, bu zor zamanları atlatabilmek için STK’ların izleyebileceği çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Geleneksel fon sağlama yöntemleri her zaman uygulanabilir ancak yeni yollara daima ihtiyaç vardır:

-          Bazı büyük ölçekli sivil toplum örgütleri, yerel ölçekteki girişimlere fon sağlamak üzere kurulmuştur. Bu gibi STK’lardan fon sağlamak mümkün olabilir ancak fon talep eden ile fon sağlayan STK’nın aynı paydada birleşmesi, ortak bir amaca hizmet etmesi gerekir.

-          STK, toplumda bilinir, tanınmış ve güvenilir bir örgüt olmalıdır.

-          Finansal süreklilik kanıtlanmalı, kayıtlarda şeffaflık esas olmalıdır.

-          STK, bağış yapma niyeti olan ancak daha az bilinen bireysel hayırseverlere ulaşabilmelidir. Bağışçı profili iyi analiz edilmelidir.

-          Kurumsal olarak tüm çalışanlar, yöneticiler ve gönüllüler, fon sağlamanın önemi konusunda eğitilmelidirler.

-          Özellikle kriz dönemlerinde fon sağlamaya yönelik bir kriz stratejisi belirlenmelidir.

-          Sadece fon sağlamaya odaklanmış bir takım oluşturulmalıdır. Bağış alınabilecek tüm alanların ayrıntılı bir veritabanı oluşturulmalıdır.

-          Toplumun her kesimi ile mümkün olduğu kadar yüz yüze olacak şekilde iyi ilişkiler ve bağlantılar kurulması gerekir.

-          Benzer STK’lar ile bir platform oluşturarak deneyimler, fikirler ve en iyi uygulamalar paylaşılarak bir bilgi birikimi oluşturulmalıdır.

-          Her krizin bir fırsat olduğu unutulmamalıdır. Fon sağlama ve bağış elde etme konusunda ümitsizliğe kapılmamak gerekir.

-          Fon ya da bağış, sadece parasal anlama sahip değildir. Entelektüel sermaye, gönüllülerin vakfettiği zaman, ayni bağışlar da en az parasal bağışlar kadar önemlidir.

-          Bağış elde edebilmek ve fon sağlayabilmek için gündem yakından takip edilmelidir. Diğer STK’lar ziyaret edilmeli, işleyişleri yerinde gözlemlenmelidir. Özel sektör kuruluşları, kamu kurumları, bağışçılar ve destekçiler ile sürekli iletişim halinde olunmalıdır. Düzenli e-posta gönderimleri ve duyurular yapılmalıdır.

-          Gereksiz harcamaları azaltmak ekonomi anlamda önemlidir ancak ana programlardan ve bilimsel çalışmalardan asla vazgeçilmemelidir çünkü bunlar bir STK’nın varlık nedenidir.

    Obez Market