Etkinlikler

Böbreklerimiz İşe Yaramaz Hale Gelirse Ne Olur? – 2


Bildiğiniz gibi kemiklerimiz, vücudumuzu ayakta tutan ve hareketlerimizi sağlayan temel direklerdir. Bu direklerin sağlamlığını ve gelişmesini böbrekler yönetir.

Kemiklere sert yapısını veren kalsiyum ve fosfor isimli maddeler gıdayla alındıktan sonra bağırsaktan emilir ve kemiklere yerleştirilir. Bu işlemi düzenleyen D vitaminini yapmak, fazla gelen kalsiyumu ve fosforu da dışarı atmak, böbreklerin görevidir.

Böbreklerimiz işe yaramaz hale gelirse, vücudumuzda kalsiyum eksikliği ve bunun yanında fosfor fazlalığı başlar. Kemikler direncini yitirir, eğilir, bükülür, kolay ve çabuk kırılır. Çocuklarda kemik gelişmesi iyi yapılamaz; böylece boy kısalığı ve gelişme geriliği görülür.

Çalışkan böbreklerimizin başka görevleri de vardır. Örneğin vücudun kimyasal dengesini böbreklerimiz sağlar. Diğer pek çok organımız ancak bu uygun ortamda verimli ve rahat bir şekilde çalışabilir.

Vücuda fazla gelen bazı hormonları kandan temizlemek, böylece bu hormonların yol açabileceği zararlı etkileri önlemek de böbreklerimizin görevleri arasındadır.

Vücudumuzun kimyasal dengesi bozulur ve pek çok organımız (örneğin kalp, akciğer, beyin) faaliyetlerini dengeli bir şekilde yerine getiremez.

Ayrıca bazı hormonların kanda aşırı birikmesine bağlı yan etkiler görülür.

Böbreklerimiz aklınıza hiç gelmeyecek pek çok işi de kendilerine görev edinmiştir. İçtiğimiz ilaçlar yararlı etkilerini gösterdikten sonra geride kalan atıkları vücut için zararlı olabilir. Bu nedenle ilaç yan ürünlerinin dışarı atılması gerekir. Böbrekler bu ağır işte karaciğere yardım eder ve bu iki organımız, zararlı atıkları el birliği ile dışarı atar.

İlaçlar ve zararlı atıkları vücudumuzda birikir. Sonuçta, çok sayıda yan etki ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Bu böbrek hastalarının hekim bilgisi dışında rastgele ilaç kullanmaması gereklidir.

    Obez Market