Etkinlikler

Böbrek Nakli Olan Hastalarda Ağız ve Diş Bakımı


Nakil sonrasında, kullanılan ilaçlar nedeniyle özellikle ilk altı ayda vücut direnci düşecektir. Bu yüzden söz konusu süre içinde diş tedavisi yaptırmak sorun yaratabilir. İdeal olan, nakil öncesinde tüm adayların diş tedavilerini yaptırmış olmaları ve ameliyatı takip eden ilk altı aylık dönemde diş tedavisi gereksinimini en az aza indirgemeleridir. Acil bir sorun ortaya çıkarsa hekiminize danışmalı ve gerekli önlemleri aldıktan sonra diş hekimine gitmelisiniz.

Böbrek nakli sonrasında diş ve dişeti bakımı çok önemlidir. Diş temizliğinizi, diş fırçası ve diş ipi ile günde en az bir kez yapınız. Diş bakımının gece yatmadan önce yapılması özellikle önem taşır.

Eğer nakil öncesinde diş tedaviniz ayrıntılı bir biçimde yapılmadıysa, eve çıktıktan 2-3 hafta sonra bir diş hekimine muayene olmalısınız. Diş hekiminin önereceği tedaviyi, kendi hekiminize danıştıktan sonra uygulayınız.

Dişiniz ile ilgili herhangi bir tedavi (çekim, dolgu, temizleme) yapılacağı zaman, antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Bu nedenle, diş hekiminize gitmeden önce kendi hekiminize uğrayınız; onun tarif ettiği şekilde koruyucu antibiyotikleri kullanınız. Bu şekilde, antibiyotik kullanılmasının sebebi normalde ağız içinde çok sayıda mikrop bulunmasıdır. Bu mikroplar tedavi sırasında zarar gören diş etlerinden kana karışarak ciddi infeksiyonlara yol açabilir.

Aspirin ve benzeri kan sulandırıcıları kullanmakta iseniz, bu ilaçları diş tedavilerinden bir hafta önceden mutlaka kesmeniz gereklidir.

Ağız sağlığının bozulmasıyla ortaya çıkan diğer bir sorun da bazı ilaçların yol açtığı, diş etlerinin aşırı şişmesi ve hassasiyetidir. Bunu olabildiğince önlemek için ağız ve diş bakımına çok dikkat etmeli, yumuşak diş fırçası ve diş ipliğini veya kürdanı diş hekiminizin önerisine göre kullanmalısınız.

    Obez Market