Etkinlikler

Cevahir AVM Önü Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası Etkinliği

img

19-25 EYLÜL DÜNYA ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT HAFTASI!

Kurulduğu günden bu yana birçok proje gerçekleştiren ve çalıştığı konular üzerine farkındalık yaratan Türk Böbrek Vakfı, toplum sağlığı adına büyük bir projeyi daha hayata geçirdi.

Doğru yaşam alışkanlıkları ile beslenme kaynaklı sağlık sorunlarının büyük ölçüde önüne geçilebileceğine ilişkin bugüne kadar pek çok bilimsel çalışmalar yapılmış ve bilinçsiz beslenme ve hastalık ilişkisi ortaya konulmuştur.

Bu noktadan yola çıkan Türk Böbrek Vakfı, 19 - 25 Eylül tarihleriniDünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” olarak ilan etti.

Tüm dünyada özellikle son yıllarda aşırı şeker tüketimin zemin oluşturduğu sağlık sorunları her geçen gün artıyor. Aşırı şeker tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilediği, obeziteden hipertansiyona, kalp-damar hastalıklarından kronik böbrek yetmezliği ve depresyona kadar birçok hastalığı tetiklemesi gerçeğiyle hareket eden Türk Böbrek Vakfı, belirlenen bu hafta ile aşırı şeker tüketiminin zararları hakkında farkındalığı arttırmak üzere ulusal ve uluslararası paydaşlarıyla iş birliği içinde bulundu.

Proje, koruyucu hekimlik adına büyük bir adım atmanın yanı sıra hastalıklarla ilgili tanı ve tedavi süreçlerinin devletin sağlık giderlerine yaptığı harcamalarda da tasarruf sağlamayı hedefliyor. “Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası” çalışmaları kapsamında şeker tüketimi bilinci, aşırı şeker tüketimin yol açtığı sağlık sorunları, çocukluk döneminden kazanılması gereken alışkanlıklar, gizli şeker kaynakları gibi pek çok konunun ele alınması ile yaşam boyu sürdürülmesi gereken temel kazanımların elde edilmesi amaçlandı.

19 Eylül tarihinde Şişli Cevahir AVM önünde gerçekleşen etkinlikte konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk: “Bugün Türk Böbrek Vakfı olarak bir ilke imza atıyor ve ‘Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’nın birincisi hep birlikte kutluyoruz. Toplumlar geliştikçe beslenme hataları ve artan sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu sadece ülkemizi değil, tüm dünya ülkelerini ve tüm devletleri ilgilendiren büyük bir sorun. 30-40 yıl önce hiç bahsetmediğimiz obezite, bugün 7’den 70’e tüm insanlığı etkiliyor. Obeziteye, hareketsizliğe, aşırı şeker tüketimine bağlı olarak kronik hastalıklar hızla artıyor. Şu meydanda şimdi sorsak, şeker hastaları, kronik böbrek hastaları, kalp ve damar hastaları olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliriz. İşte bunların ana sebebi olan aşırı şeker tüketimine karşı toplumca bilinç kazanabilmek, neden-sonuç ilişkisinin farkına varabilmek; gerekli önlemlerin hem bireysel, hem toplumsal hem de kanun koyucu bazında ele alınmasını sağlamak için dikkatinizi çekmek istedik. Bugün aramızda Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’na desteklerini esirgemeyen değerlikamu yöneticilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve dostlarımıza da teşekkürü bir borç biliyoruz.” dedi

Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Dr. Bilal Görçin ise yaptığı konuşmada hastalıkların etkileri ve süreçleri ile ilgili bilgi verdi. Dr. Görçin: “Diyabet, pankreastan insülin salınımı olmaması (Tip-1 hastalarının %10’u) veya az-geç salınması, insüline direnç ile gelişen (Tip-2 vakalarının %90’ı) bir hastalıktır. Şeker hastalarının %35-50’si böbrek yetmezliği ile sonlanır. Şeker hastalığı şekerin başlangıcından 20 yıl sonra böbrekleri etkiler. Günümüzde diyalize giren hastaların %40’ı şekere bağlı böbrek hastalarıdır. Şeker ile birlikte yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite, özellikle de sigara içilmesi varsa böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalığı, görme kaybı, bacaklarda damar tıkanması beyin damar hastalıkları (felç) riski artar. Şeker hastalarının böbreklerini etkilemesi ilk olarak idrar tahlillerinde protein çıkması ile anlaşılır. Şekerin iyi kontrolü (Hba1c dediğimiz son 3 ayın şeker ortalaması) Hba1c’nin %7’den düşük olması ile anlaşılır. Bu seviye, protein kaçağını %40 düşürür ve böbrekleri korur. İyi şeker kontrolü (Hba1c’nin %7’den düşük olması), iyi tansiyon kontrolü (140/90’dan düşük), kolesterol kontrolü (200’den düşük), kilo verilmesi, sigara içilmemesi, şekerin hayati organlara etkisini sınırlayacaktır.

Etkinlikte söz alan Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. İlhan Satman; “Şeker ilaveli içecek ve yiyeceklerin tüketimi ile obezite, diyabet, hipertansiyon, yağlı karaciğer hastalığı ve metabolik sendrom gibi iyi bilinen sağlık riskleri yanında kronik böbrek hastalığı riskinin de arttığını düşündüren kanıtlar vardır. Böbrekler, eşlik eden diyabet, hipertansiyon, ürik asit yüksekliği ve gut nedeniyle önemli ölçüde etkilenmektedir. Aşırı ilave şekerli yiyecek ve içecek tüketimi, günlük alınan toplam kalorinin yüzde 5’ini aşmayacak seviyeye indirilmelidir.” açıklamasında bulundu.

Gerçekleştirilen etkinlikte ellerindeki dövizlerle halkı bilgilendiren gönüllü sağlık elçileri, yapılan bilgilendirmeler sonrası dev şekerli gıdalar maketini yok ederek sembolik olarak hayatlarından şekeri çıkarttılar ve izleyiciler ile katılımcılara sağlıklı şeker kaynaklarından olan elma dağıttılar.

Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası’nı destekleyen kamu kurumlarına, STK’lara ve özel kuruluşlara teşekkür ederiz: İstanbul, Sivas, Yozgat, Tunceli ve Diyarbakır Valiliği, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Erbaa Belediyeleri, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Sivas ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlükleri, Türkiye Diyetisyenler Derneği, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği, Diyabet Hemşireliği Derneği, Sağlıklı Yaşam Hareketi Derneği, AHEF - Aile Hekimleri Federasyonu, Türk Obezite ve Diyabet Vakfı (Cemiyet), AKORT - Aile Hekimliği ve Koruyucu Hekimlik Derneği, Türk Nefroloji Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireleri Derneği, BÖHAK - Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Türk Kalp Vakfı, OYAK Renault Türkiye, LİONS Kulüpleri, IFKF-WKA Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu - Dünya Böbrek Birliği.

    Obez Market