Etkinlikler

Böbrek Nakli Sonrası Eve Dönüş, Yeni Yaşam


Hastaneden eve dönüşle birlikte hastalar için yeni bir yaşam tarzı da başlayacaktır. Bu yeni yaşamın sağlıklı ve uzun olması, bir ölçüde hastaların elindedir. Bunun için hekiminizin tüm öneri ve uyarılarını mutlaka yerine getirmeli, bilinçli bir şekilde tedavinize uyum göstermeli ve poliklinik kontrollerine düzenli olarak gitmelisiniz.

Poliklinik kontrollerinde muayenelerinizin daha rahat ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için giyeceklerinize dikkat etmelisiniz. Kontrol günlerinizde kollarınızı sıkan dar kollu üstler, külotlu çorap, sıyrılmayan dar etek ve kot pantolonlar giyilmemelidir. Kadın hastaların iki parça (etek-bluz) şeklinde giyinmeleri de muayeneyi kolaylaştıracaktır.

Tedavinizi düzenli biçimde sürdürebilmeniz ve poliklinik kontrollerinize geldiğinizde hekiminize ayrıntılı ve doğru bilgi verebilmeniz için eve döndüğünüzde bir sağlık dosyası veya tedavi not defteri tutmanız gereklidir.

Bu dosyaya her gün için aldığınız ilaçları ve tedavi saatlerini, ateş, nabız, tansiyon, kilo ile aldığınız ve çıkardığınız sıvı miktarını kaydetmelisiniz. İlk günlerde ateş, nabız, tansiyon ölçümleri sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yapılmalıdır. İyileşme döneminin sonuna doğru ise günde bir kez kontrol genellikle yeterlidir. Her şeyin normal gitmesi halinde üç ay sonra günlük ateş ölçümü ile alınan ve çıkarılan sıvı takibine son verebilirsiniz. Ancak, ateşli bir hastalık ortaya çıkarsa, tekrar ve daha sık aralıklarla ateş takibine başlamalı ve hemen hekime gitmelisiniz. Ayrıca başağrısı, baş dönmesi, halsizlik hissettiğinizde de tansiyon ölçümlerini sık olarak tekrarlamanız, normal olmayan bir durum varsa yine hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Hastanede yattığınız süre içinde verilmeye başlanan ve başlangıçta yüksek dozda aldığınız bazı ilaçlar belirli bir programa göre giderek azaltılacaktır.

İlaçları nasıl kullanacağınızı ayrıntılı ve doğru olarak öğrenmeli, hiç aksatmadan önerildiği biçimde almalısınız. Poliklinik kontrollerine hekiminizin kullandığınız ilaçlarda yapacağı değişiklikleri, doz ayarlamalarını, ekleyeceği tedavileri dikkatle dinleyerek yanınızda getirdiğiniz sağlık dosyası ya da tedavi defterine doğru olarak kaydetmeli ve uygulamalısınız.

Ameliyat sonrası poliklinik kontrolleri ilk zamanlar sık aralıklarla, sonraları ise giderek daha seyrek aralıklarla yapılır. Her poliklinik kontrol muayenesi bitiminde, bir sonraki muayene randevusu ve istenen laboratuvar incelemeleri için gerekli belgeleri almayı unutmayınız. Ancak, herhangi bir acil durum ortaya çıktığında, size verilen randevu tarihini beklemeden, hemen transplantasyon ünitesine başvurunuz.

(Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, Yeni Bir Böbrek, Yeni Bir Yaşam – Transplantasyon Hastaları El Kitabı)

    Obez Market