Etkinlikler

BÖBREK HASTALIKLARI İLE MÜCADELE


Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik böbrek hastalıkları gittikçe büyüyen sinsi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kronik böbrek hastalıkları, küresel anlamda bir halk sağlığı sorunudur. 11-13 Eylül 2009 tarihinde İsviçre’nin Cenevre kentinde uluslararası katılımla düzenlenen Böbrek Hastalıkları Önleme Ağı Kuruluş Toplantısı’nda, Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu-IFKF, Dünya Sağlık Teşkilatı–WHO ve Dünya Bankası’nın katkılarıyla oluşturulan ve 50’yi aşkın ülkeye yayılmış bu ağın, böbrek hastalığının kronikleşmeden önce teşhis edilmesi ve önlenmesi için yapılan çalışmalara destek olmasının amaçlandığını bildirildi.

Halen tüm dünyada yaklaşık 1,5 milyon kişi, hayatını diyaliz makineleri ile sürdürebilmekte ve bu hastaların çok azı böbrek nakli şansı yakalayabilmektedir. Böbrek hastalığının kronik hale gelmeden önceki ilerleme aşamalarında tüm dünyada gözlemlenen artış eğilimi, ülkemiz için de son derece önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu riskin birincil nedenleri, uzun süre belirti göstermeden ilerleyen ve vücuda hasar veren diyabet, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi önlenebilir sağlık sorunlarındaki artıştır.

Ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı, Türk Nefroloji Derneği ve Türk Böbrek Vakfı’nın işbirliği ile yürütülmekte olan Ulusal Böbrek Yetmezliği Önleme Programı Araştırmasının bulgularına göre her altı kişiden biri, potansiyel olarak böbrek hastasıdır. Ülkemizde mevcut 55.000’in üzerinde diyaliz hastasının devlete yıllık maliyeti 1,5 milyar Dolar’dır. Organ bağışını destekleyen öncü kampanyaları ve bu kampanyalara medyanın yoğun katkısı ile toplumun takdir ve desteğini kazanan Türk Böbrek Vakfı’nın yürüteceği yeni çalışmada, böbrek yetmezliğini önleme konusunda bilimsel faaliyetleri desteklemek, toplumu bilinçlendirmek ve eğitim ile farkındalık düzeyini yükseltmek hedeflenmektedir.

Türk Böbrek Vakfı; T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Nefroloji Derneği ile birlikte daha önce yürütülmüş olan ve Türkiye’de böbrek hastalıklarının niteliksel ve niceliksel durumunu ortaya koyan CREDIT Projesi’nin ikinci aşaması olarak planlanan “Böbrek Yetmezliği Önleme Projesi” ile böbrek sağlığını koruyucu ve bu konuya olan duyarlılığı arttırıcı hizmetler ve etkinlikler ile önümüzdeki dönemin çerçevesini çizecektir. Yapılması planlanan çalışmaların arasında; tansiyon ölçümü ve böbrek fonksiyon testlerinin rutin muayene protokollerine eklenmesi, ilköğretimden başlayarak eğitim konularının müfredata alınmasının sağlanması, taramaların yaygınlaştırılması, tuz tüketiminin azaltılması ile birlikte hipertansiyon ile mücadele, görsel ve yazılı medyada konu ile ilgili duyarlılığı arttıracak programlar ve yayınlar, dezavantajlı bölgelerde diyaliz merkezi yatırımlarının teşvik edilmesi, nefroloji alanında yapılan bilimsel çalışmaların ve bilim insanı yetiştirilmesinin özendirilmesi, konuyla ilgili diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılarak ortak hareket edilmesi, beslenme konusunda toplumun aydınlatılması gibi çok geniş bir perspektifte yer alan faaliyetler öngörülmektedir.

    Obez Market