Etkinlikler

KAPAKLI'DAKİ MERKEZİMİZİN HEMODİYALİZ CİHAZLARI YENİLENİYOR


Kapaklı ve Çerkezköy’de yaşayan kronik böbrek yetmezliği hastalarına diyaliz tedavi hizmetini ayaklarına getirmek amacı ile 2006 yılında Türk Böbrek Vakfı tarafından kurulan Türk Böbrek Vakfı Kadriye ve Kenan Tunalı Kapaklı Diyaliz Merkezi’ndeki 5 hemodiyaliz cihazı kullanım ömürlerini doldurmak üzere. Bu cihazların yenilenmesi için kampanya başlatıldı ve Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva ve Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk’in katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türk Böbrek Vakfı Kadriye ve Kenan Tunalı Kapaklı Diyaliz Merkezi’nin bulunduğu araziyi satın aldıklarını belirterek, Kapaklı’da kalıcı olduklarını söyledi. Erk; “Türkiye’de makinelere bağımlı olarak hayatını sürdüren 60 bin civarında hasta var. Bu hastaların bu makinelere bağlanmalarının üç büyük sebebi var. Bunlar şeker, tuz ve un. Böbrek Vakfı şeker tüketimi ile mücadele ediyor ama geri gidersek, 60 bin diyaliz hastasının 20 bini böbrek nakli için bekliyor ama gelin görün ki yılda ancak 3 bin 500 böbrek nakli oluyor. Bu 3 bin 500 böbrek naklinin de yaklaşık yüzde 22’si kadavradan nakil oluyor. Kadavradan nakil için beyin ölümü lazım. Beyin öldüğü anda onun geri dönüşü yok. Bu durumda biz devreye giriyoruz ve bekleyen hastalarımıza yeni hayat oluyoruz, umut oluyoruz, bir can oluyoruz. Bunun Kuran-ı Kerim’de de yeri var. Beyin ölümü gerçekleşen bireylerin ailelerinde yalnızda yüzde 20’si organ bağışına evet diyor. Yani bizim daha çok çalışmamız gerekiyor.” dedi.

Kampanyadan bahseden Erk, “Bugün burada oluş sebebimiz ise başlatmış olduğumuz kampanya. Kullandığımız otomobiller kalitesine göre markasına göre teknik ekipmanına göre 150 bin 200 bin kilometre yapınca hurdaya çıkarlar. Bizim bu içeride gördüğünüz makinelerimiz de her diyaliz seansı 4 saat, toplamda 40 bin saat çalıştıklarında hurdaya çıkarlar. Onlarında bir ömrü var. Bizim bu 3 vardiyada çalıştığımız zaman makinenin ömrü 4 ile 5 sene gibidir. Toplam 26 makinemizden 3 makineyi değiştirmemiz lazım. Hedef ise 5 makine. Sayın başkanlarım ve kaymkamım bu konuda bize destek verdiğiniz için çok mutluyuz. Bir makine bedeli 35 bin Türk Lirasıdır. Biz bu işi 1989 yılından beri yapıyoruz,  yüzlerce tıbbi uzman kadro ve birçok diyaliz merkezi ürettik. Bir zamanlar 35 tane makine vardı koskoca Türkiye’de, yurt dışına gidilirdi. Şimdi artık Doğu Anadolu’da dâhil neredeyse her ilçede diyaliz merkezlerimiz var. Türkiye artık o sağlık düzeyine ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva ise, “Odamız olarak şahsımız olarak elimizden ne geliyorsa, ne yapmamız gerekiyorsa hazırız. O yüzden buradayız. Ne gerekiyorsa Kaymakam beyle başkanımızla yapmaya hazırız.’ dedi. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, gerekli araştırmaları yapıp belediye ve ticaret odası olarak iki makine vermek istediklerini açıkladı.

    Obez Market