Etkinlikler

Dünya Böbrek Günü'nde Başkanın Mesajı


Değerli Vakıf Severler,

Her sene Mart ayının ikinci Perşembesinde kutlanan Dünya Böbrek Günü etkinlikleri, bu sene tarihin 8 Mart’a denk düşmesi nedeniyle Dünya Kadınlar Günü ile birlikte kutlandı. Dünya Böbrek Günü’nde belirlenmiş olan ana temaya vakfımız tarafından ‘’Böbrek Sağlığına Kadın Eli Değiyor’’ şeklinde odaklanıldı ve yapılan etkinliklerde hep aynı logo ve görsel kullanıldı.

Anılan günlere ülkemizdeki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusu denk geldiği için nişasta bazlı şekerin yarattığı toplumdaki olumsuz algı ana temamızı belirlemiş oldu. Böylece, iki hafta içerisinde 12 kez muhtelif kanallarda ana haberlere çıkma imkanımız doğdu. Nişasta bazlı şekerin tetiklediği olumsuz koşulları hem bilimsel, hem de halkın anlayacağı dilden yorumlama imkanını en iyi şekilde değerlendirdik.

Bu arada T.C Sağlık Bakanlığı ‘’Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) Sağlığa Etkileri’’ hakkında Bilim Kurulu raporu 12 Mart 2018 tarihinde bakanlık tarafından basın duyurusu şeklinde yayınlandı. Vakfımızın şeker tüketiminin azaltılmasına yönelik yıllardır süre gelen ve böylece anlam kazanan ve destek gören genelde çalışmaları, medyada ve dolayısıyla kamuoyunda büyük yankı buldu.

İki hafta görsel ve yazılı medyada çıkan haberlerimiz ve kamuoyunda oluşan algılama sonucunda 15.03.2018 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda NBŞ kotasının %10’dan, %5’e düşürülmesine ilişkin genelge kabul edilmiş oldu.

Şimdi sıra konu ile ilintili olarak takip edilmesi gereken önerilerimize geldi;

  • Yapılan araştırmalara göre günde 50 gram pancar şekeri tüketimi yeterliyken, mevcut günlük tüketim miktarının 150 gram olması nedeniyle, yapılacak 5 yıllık bir kampanya ile şeker tüketiminin azaltılması hedeflenmelidir.
  • NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) ihtiva eden ürünlerin reklamları konulacak kota ile sınırlandırılmalıdır.
  • NBŞ ihtiva eden ürünlerin etiketlerinde Türk Gıda Kodeksi’nde yapılacak bir düzenleme ile açık seçik ve belirgin şekilde belirtilmesi zorunlu hale getirilmelidir.
  • NBŞ ihtiva eden gazlı içecekler, soğuk çaylar, gofret vb. işlenmiş ve paketlenmiş şekerli gıdaların ilkokul ve ortaokul kantinlerinde satışları yasaklanmalıdır.
  • Meksika’da uygulandığı gibi NBŞ ihtiva eden tüm ürünlere ek vergi konulması sağlanmalıdır.

Yukarıda belirttiğim öneriler,  Tarım Gıda ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulduğu takdirde yıllık %8 olan çocukluk çağı obezite artışı azalacak ve ülkemiz daha sağlıklı nesillere kavuşacaktır.

Nişasta bazlı şekerin daha az tüketildiği bir Türkiye, sağlıklı bir toplum olmamızı temin edecek ve tıpkı tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik elde edilen başarı, aşırı şeker tüketiminin yarattığı hastalıkları da azaltmış olacaktır.

Timur Erk

Türk Böbrek Vakfı Başkanı

    Obez Market