« geri

Van'da Böbrek Sağlığı Seminerleri Düzenledik

Türk Böbrek Vakfı, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (VANTSO) ev sahipliğinde böbrek sağlığının korunması amacıyla  “Aşırı Tuz ve Şeker Tüketiminin Zararları İle Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme Ve Hayat Tarzı Önerileri” konularını kapsayan bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu kapsamda 25 Ekim 2013, Cuma günü Van 100. Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Beğenik'in katılımıyla Van İMKB Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nde ve VANTSO Tuşba konferans Salonu'nda seminerler düzenlendi. 

Vanlı yetkililerden gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirilen etkinlikte; Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, vakıf yetkilileri ve gönüllüleri de hazır bulundu. Türk Böbrek Vakfı bu etkinlikle, böbrek hastalıklarının önlenmesi amacı doğrultusunda Doğu illerine de hizmetlerini götürmeye başlamış oldu.  

Van’da gerçekleştirilen bu çalışmanın bir diğer amacı ise; yörede üretilen ve Van ile özdeşleşen “Otlu Peyniri”. Otlu peyniri çok yüksek miktarda tuz içermektedir,  yüksek miktardaki tuzun kronik böbrek yetmezliği ve kalp hastalıkları yanında kanser dahil pek çok hastalık için tetikleyici olması nedeniyle, Van’ın meşhur otlu peynirinin damak tadını bozmadan tuz oranının azaltılması için girişimlerde bulunuldu.

Van bölgesinde üretilen otlu peynirin her 100 gramında ortalama 800 mg sodyum bulunuyor. Sağlık açısından oldukça yüksek olan bu tuz oranının yanında, bölgede yoğun olarak tüketilen tuzlu balık ve kıtlama çay gibi yöresel beslenme alışkanlıkları, kronik böbrek yetmezliği ve kalp hastalıklarının yanında bölgede yaygın olarak görülen mide, kolon ve gırtlak kanserlerini tetiklemektedir.

Türk Böbrek Vakfı, Van halkının kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürmesi adına kamu yararına bilinçlendirme çalışmalarına konferans ve seminerlerle katkı vermiştir.

25.10.2013

 

Bağışlarınız için: İş Bankası Yeşilköy Şubesi (1128) 213267 no'lu Türk Böbrek Vakfı hesabı IBAN: TR 7100 0640 0000 1112 8021 3267