Etkinlikler

KRONİK BÖBREK HASTALIĞINDA BESLENME – 1 –


Hemodiyaliz hastalarının hastalıklarına ve diyaliz özelliklerine bağlı olarak beslenme şekillerini bilmeleri, hastalığın seyri için büyük önem taşımaktadır. Hemodiyaliz hastalarında günlük enerjinin çoğu karbonhidratlar ve yağlardan sağlanır.

Hemodiyaliz hastalarının daha çok tüketmeleri gereken karbonhidratlı besinler; ekmek, pilav, makarna, sebze ve meyve gibi kompleks (karmaşık) karbonhidratlardır.

Karbonhidratlı besinlerin fazla tüketimi vücutta yağ olarak depolanmaktadır. Eğer kilolu bir hastaysanız şeker, bal, reçel gibi basit karbonhidratlı besinler tüketilmemelidir. Tercih edilmesi gereken yağ çeşidi, özellikle zeytinyağı gibi sıvı yağlar olmalıdır. Hayvansal ve katı yağlar, kolesterolün yükselmesine, kalp-damar sorunlarının gelişmesine ve fazla kiloya neden olur.

Diyaliz esnasında protein kaybı olur, bu nedenle diyalize giren hastalar, diyalize girmeyen hastalara oranla daha fazla protein almalıdırlar. En iyi protein kaynağı et, balık, tavuk, baklagiller ve özellikle de yumurtadır.

Gıdalar gereğinden az yenirse beslenme yetersizliği ortaya çıkar. Bu durumda vücudun direnci azalır ve enfeksiyonlara meyil gibi tehlikeli sağlık sorunları gelişebilir. Bu nedenle, gerek sağlık olan, gerekse kronik hastalığı bulunan herkesin besinler ve beslenme şekli hakkında bilinçli olması gerekir.

    Obez Market