Nişantaşı Kırıntı’ya Tuz Sertifikası

Published on Oca 29th, 2014 under Genel.By admin

Türk Böbrek Vakfı’nın yürüttüğü ülkemizde böbrek hastalıkları ile mücadele kampanyasında, böbrek hastalıklarının önlenebilir ana etkenlerinden hipertansiyona neden olan “Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması” projesine destekler giderek yaygınlaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın “2011-2015 Türkiye’de Aşırı Tuz Tüketimi’nin Azaltılması Programı” temel alınarak Türk Böbrek Vakfı tarafından başlatılan “Restoranlarda Tuz Kullanımının Kısıtlanması” kampanyası, ikinci katılımı gerçekleşti.

Daha önce Türk Böbrek Vakfı – Sarıyer Belediyesi iş birliği ile ilk adımı Portax Restoran’da gerçekleştirilen projenin ikinci adımı, Şişli Belediyesi işbirliği ile Nişantaşı Kırıntı Cafe – Restoran’da gerçekleştirildi. Gıda üretimi ve servisi yapılan işletmelerde, üretimlerinde “dengeli tuz kullanımı” ve “masalarda tuzlukların kaldırılması” talep edildiği takdirde servis edilmesi uygulamasında,  halkımızı daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere kurgulanan bu projeye destek veren ilk zincir işletme Kırıntı Cafe Restoran oldu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği standartlara göre kişi başına günlük 6 gram olması gereken tuz tüketimi,  Ülkemizdeki beslenme alışkanlıklarımız nedeni ile bu rakamın üç hatta dört katına kadar çıkabiliyor. Ülkemizde son derece  yaygın olan ve ölümle sonuçlanabilen hipertansiyonun en önemli tetikleyicisi olan aşırı tuz tüketimi, böbrek hastalıklarına, kalp ve damar hastalıklarına neden olmasının yanında, aynı zamanda mide kanserine neden olup beyin kanaması  riskinin artmasında da önemli bir rol oynuyor.

Proje kapsamında; topluma yemek hizmeti veren, masalarından tuzlukları kaldıran, kişilerce özellikle talep edilmesi halinde servis edilen, yemeklerinde dengeli tuz kullanan kurum ve kuruluşları, Türk Böbrek Vakfı, belediyeler ile birlikte sertifikalandırıyor. Türk Böbrek Vakfı bu kampanya ile halk sağlığı açısından, bilinçsiz tuz kullanımının önlenmesinde önemli adımların atılması, farkındalığın arttırılması ve diğer restoran ve yerel yönetimlere örnek olunması hedefleniyor.

Çalışma kapsamında masalarından tuzlukları kaldıran ve dengeli tuz kullanamaya başlayan işletmeye, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu ve Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, birlikte “Sosyal Sorumluluk Sertifikası” verdiler.

Projenin Nişantaşı’ndaki tüm restoranlar dahil olmak üzere Türkiye geneline yayılmasını hedeflediklerini dile getiren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, aşırı tuz kullanımının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ve aşırı tuz tüketiminden kaynaklı hastalıklarla mücadelede beslenmenin önemine değindi.

Leave a Comment